Ceratonia siliqua of Johannesbroodboom komt oorspronkelijk uit Arabië, maar is nu een veel voorkomende boom in de landen rondom de Middellands Zee.
Deze plant groeit in eerste instantie als struik uit tot een redelijke boom in die landen. De Johannesbroodboom is redelijk moeilijk verkrijgbaar en alleen daarom voor de verzamelaar een aanwinst.
De naam Ceratonia siliqua (kwam later de gewichtseenheid Karaat voort) voor het gebruik van de zaden door apothekers en juweliers 1500 jaar geleden in het oude Griekenland.
Ieder zaadje weegt namelijk ongeacht de grote of vorm 0,2 gram. Het werd gebruikt als gewichtseenheid destijds.
Een legende vertelt dat Johannes de Doper in de wildernis zich in leven gehouden zou hebben met de vruchten van deze plant. Enfin, een plant met een behoorlijke geschiedenis.
Het blad is rond en glimmend, tevens is de Johannesbroodboom een groenblijvende plant. Echt mooie bloemen krijgt hij niet en daarvoor is hij niet echt interessant.
Wel verschijnen er lange smakelijke vruchten aan deze plant die wat weg hebben van peulen en eetbaar zijn als ze bruin zijn.
De zaden worden gebruikt als vervanger voor cacao, veevoer en er wordt siroop en gedestilleerde drank van gemaakt in Zuid Europa.
De takken en stam van de Johannesbroodboom worden naar mate de hij ouder wordt steeds grilliger en knoestiger.
De Johannesbroodboom kan wel wat vorst verdragen en op een beschutte plek in de tuin kan het een succes zijn, echter indien meer dan lichte vorst dan met een lichtslang bijverwarmen en isolatie aanbrengen.
Ook als kuipplant is dit een dankbare plant, wordt bij de bonsaï liefhebber gebruikt voor speciale vormsnoei.
Winterhardheid zone 9a (-6ºC).