Cheilocostus speciosus ook bekend onder de naam Costus speciosus. Wordt ook crêpe gember genaamd omdat het witte bloemblad op crêpepapier lijkt.
Dit is de meest vorstresistente gember verkrijgbaar.
Deze bijzondere gembersoort komt van origine voor in Zuid-Oost Azië, India en Indonesië. In India wordt deze plant geroemd om zijn geneeskrachtige werking en daar worden de wortelstokken voor gebruikt. De bloemknoppen zijn ook eetbaar en worden vers gegeten in salades of toegepast als garnering.
Hij groeit struikvormig en kan tot 150 cm hoog worden. De stengels groeien als een kurkentrekker in een spiraalvorm omhoog. Het blad wordt tot 30 cm lang en 10 cm breed en is lichtgroen van kleur. de bovenzijde is glad en de onderzijde fluweel.
De zeer bijzondere en opgaande bloeiwijze is een soort toorts met donkerrode schutbladeren. Hieruit verschijnen beurtelings grote witte doorschijnende bloemen.
Als het licht van de achterzijde door de bloem schijnt glinstert deze fraai.
De bloei begint in de zomer en gaat door tot de herfst.
De plant staat het liefst op een zonnige plaats, te veel schaduw resulteert in minder of geen bloei.
Cheilocostus speciosus mag twee wekelijks wat bemesting krijgen met een hoger fosforgehalte. Dit komt de wortelstokken en de bloei tegoeden. Hiervoor kunt u Ionic PK Boost gebruiken.
De winterhardheid is goed, indien ze in de winter in de volle grond overwinteren dan sterft het blad geheel af, zorg een een niet al te natte plek, anders rotten de gember wortels weg.
Een dikke mulchlaag van turf of oud blad aanbrengen zodat de wortels niet bevriezen bij langdurige strenge vorst. In het voorjaar loopt de gember weer uit.
U kunt er ook voor kiezen de wortelstokken uit te graven en deze vorstvrij te overwinteren. Als kuipplant minimaal vorstvrij overwinteren en droog houden indien deze koel overwintert.
Winterhardheid zone 7a (-17ºC).