Citrus aurantium is ook bekend als pomerans, zure sinaasappel, bittersinaasappel en zure oranje.
De naam Chinese sinaasappel verraadt de herkomst van deze citrus.
In China ook bekend onder de naam Zhi Shi wordt een gedroogd extract gemaakt van de vrucht en dan gaat het met name om het extract synefrine, voor een verhoogde versverbranding te bewerkstelligen.
De bloesem verschijnt vanaf het moment het weer warmer wordt in mei volop aan de plant. De grote witte bloesem ruikt aangenaam sterk en mag eigenlijk niet missen op een plaatsje in de buurt van uw terras.
De vruchten hebben een doorsnede van 8 cm en zijn aan de boven- en onderzijde plat. Hierdoor zijn de vruchten licht ovaal.
De schil van de vrucht ruikt zeer aromatisch en is bitter, oranje/rood van kleur.
Het vruchtvlees wordt gebruikt voor jam, marmalade en likeur zoals oranjebitter.
In het voorjaar mag de citrusplant weer naar buiten, doe dit nadat er zeker geen kans meer is op vorst.
Nu mag ook de water behoefte weer opgevoerd worden, maar houdt deze matig (niet overdreven veel geven).
Ook om de 3 weken vloeibare citrusmest zoals Citrus Focus in het gietwater aan de plant geven, van april tot eind september.
De Citrus aurantium zal direct reageren en nieuwe scheuten beginnen te groeien.
Groeien scheuten te lang naar uw zin dan de citrusboom terugsnoeien in de herfst. Zo houdt u altijd mooi de gewenste vorm en hoogte.
In de winter de citrusplant op een zo licht mogelijke plaats vorstvrij laten overwinteren. Weinig water geven, eenmaal per maand is voldoende. Geen bemesting meer.
Indien de citrusboom in de winter warmer staat dan +12ºC kan een halve dosering bemesting volstaan.
Winterhardheid zone 11 (+2ºC).