Citrus reticulata Satsuma of citrus unshiu Satsuma is nauw verwant aan de mandarijn maar dan redelijk vorstbestendig. Echter is de vrucht platter en veel groter, de schil licht oranje, heeft weinig tot geen pitten en makkelijker te schillen.
Tevens rijpt de Satsuma wat vroeger af, de smaak is fris en zeer zoet.
Dit is een zeer oude Japanse citrusras, datering gaat terug tot 1429, toen bekend onder de naam Mikan. De naam Satsuma heeft de citrus in 1876 gekregen omdat deze voornamelijk voor kwam in de streek Satsuma.
Net als andere citrussen een heerlijk ruikende struik of boom op uw terras, alleen ruikt deze nog sterker dan de gewone mandarijn.
De zoete geur van het blad en de bloesem verraden welke vruchtzetting er weldra zal verschijnen.
In het voorjaar mag de citrusplant weer naar buiten, doe dit nadat er zeker geen kans meer is op vorst.
Nu mag ook de water behoefte weer opgevoerd worden, maar houdt deze matig (niet overdreven veel geven).
Ook om de 3 weken vloeibare meststof in het gietwater aan de plant geven, van april tot eind september. De mandarijnboom zal direct reageren en nieuwe scheuten beginnen te groeien.
Groeien scheuten te lang naar uw zin dan de citrusboom terugsnoeien in de herfst. Zo houdt u een gewenste vorm en hoogte.
In de winter de citrusplant op een zo licht mogelijke plaats vorstvrij en koel laten overwinteren. Weinig water geven, eenmaal per maand is voldoende. Geen bemesting meer.
Indien de citrusboom in de winter warmer staat dan +12ºC kan een halve dosering bemesting volstaan.
Dit is een redelijk vorsttolerante citrus en kan aardig wat kou verdragen. In de volle grond in de winter eventueel bij meer vorst dan -5ºC beschermen. Plant de citrus dan op een beschutte plaats gelegen op het zuiden.
Winterhardheid zone 8b (-5ºC).