Coffea arabica of Arabische koffieplant komt van oorsprong uit Ethiopië en werd later, ergens rond 1000 na Chr. in Yemen gecultiveerd.
Vanuit Yemen is hij later over de wereld verspreid naar o.a. Java (rond 1700 na Chr.), Brazilië etc.
Van de 3 soorten Arabica, Robusta en Liberica koffie, is de Arabica de smaakvolste koffiesoort.
Deze wordt het meest gebruikt, ongeveer 3/4 van de totale koffie productie wereldwijd.
De struiken worden in cultuur ook regelmatige gesnoeid om ze niet te hoog te laten worden wat weer makkelijk is met de oogst.
Bij ons in een kuip zullen de planten ook niet veel groter worden als 250 cm zonder snoei. Snoeien is geen probleem, indien de stam terug gesnoeid wordt zal deze direct vertakt uitschieten.
In het voorjaar krijgt de koffieplant witte bloemen die heerlijk zoet ruiken. Hierna krijgt men de bessen die eerst groen, dan naar geel verkleuren.
Als ze rood zijn (herfst/winter) dan zijn ze rijp en kan het vruchtvlees verwijdert worden. De koffieboon van de Coffea arabica is in het begin lichtgroen van kleur.
Deze moet nu geroosterd worden om zijn smaak te krijgen.
De plant is groenblijvend en het blad is donkergroen en aan de bovenzijde licht glanzend. De plant met zijn bloesem en vruchtzetting is een mooie en makkelijke serre-, of kamerplant.
Mag in de zomer naar buiten, maar graag op een half schaduwrijke plaats (geen middagzon). In de winter op een redelijk lichte plaats binnen overwinteren bij minimaal +7ºC.
Winterhardheid zone 11 (+7ºC).