Ficus carica of vijgenboom kan goed gehouden worden in ons klimaat. In de winter toe dekken en u hebt er heel lang plezier van.
De gewone traditionele Italiaanse vijg moet wel op een beschutte plaats staan. Het liefst op een zonnige plaats.
De vruchten zijn heerlijk om zo te eten, deze worden rijp in september/oktober.
We hebben vaak bijzondere soorten zoals Ficus carica Melanzana (rood en intens aroma), Ficus carica Filacciano (Grote vruchten, amberwit tot roze vruchtvlees) en Ficus carica Brogiotto Bianco ook Ficus carica Gentile genaamd (dunne lichtgroene schil, honingrood vruchtvlees, uitstekende smaak).
Het blad van de vijg is ook mooi om te zien en in de winter blijven dikke grillige takken over die zo typerend zijn voor de vijg. Vijgen worden het beste gehouden in de volle grond, maar een kuip kan ook prima.
Snoeien van de vijg geschiedt in de vroege lente, dan snoeit men dode punten weg tot op één knoop.
In de zomer worden de toppen van jonge scheuten gesnoeid tot op 6 bladeren indien u dit noodzakelijk vindt..
Zorg voor een open struik dat het licht de gesteltakken overal goed kan bereiken.
Aanwezige groene vruchten voor de inval van de winter kunnen geplukt worden.
Deze rijpen in de winter toch niet meer af.
Van vijgen kunnen vele lekkere gerechten gemaakt worden. Vers zijn ze heerlijk maar ook in de oven, of als chutney, in de taart als jam etc.
Winterhardheid zone 7b (-12ºC).