Kaempferia galanga is beter bekend als Kentjoer of Kentjur en Kencur. Dit is een vaste plant uit de tropen die verwant is aan de gember.
Kentjoer is afkomstig uit Indonesië, maar wordt ook veel gebruikt in de Javaanse en Balinese keuken en in landen zoals Maleisië, Cambodja en Thailand.
De wortel van de plant wordt gebruikt als specerij en heeft qua smaak wat weg van gember.
Het heeft een kamferachtige en een licht scherpe smaak waarvan het aroma richting peper gaat.
Kentjoer ruikt licht kruidig en is onmisbaar in de Oosterse keuken om maaltijden en curry's op smaak te brengen.
De plant wordt tot 40 cm hoog worden en heeft ovale tot ronde dikke groene bladeren die meestal in een rozet op de grond liggen.
Ook het blad wordt gebruikt in de Oosterse keuken voor bijvoorbeeld Thaise Kapi kua (Pittige garnalendeeg) erin Maleisië wordt het blad fijngesneden gebruikt in salades.
In de zomer krijgt de Kaempferia galanga bijzondere witte bloemen met een violetkleurig hart. Deze bloemen hebben wel enige gelijkenis met de orchidee.
De Kaempferia galanga staat graag half schaduw en de goed doorlatende grond mag licht vochtig zijn.
De plant breidt zich uit door wortelknollen. Deze heerlijke verse naar kampeer geurende wortel/knol wordt gebruikt in de Oosterse keuken.
Wij geven de voorkeur de planten in een pot te houden, op een koele plaats overwinteren is voldoende zodat de Kentjoer in winterrust komt. Houd de grond in de winter zeker niet te nat, liever tegen het droge aanhouden. Zo voorkomt u dat de gemberknol eventueel kan verrotten.
Het loof verdwijnt vanaf oktober/november en alleen de knol blijft over, deze loopt in het voorjaar rond half tot eind mei weer uit als het weer warmer begint te worden.
Wij leveren deze plant in een pot maar heeft van eind oktober tot eind mei nog geen loof.
Winterhardheid zone 11 (+4ºC).