Laurus nobilis (echte keukenlaurier) wordt veel gebruikt tijdens de bereiding van diverse maaltijden. Het bekende blaadje in de rode kool of soep. Dit blad wordt licht gekneusd en geeft een sterk aroma af.
Veel gerechten worden op smaak gemaakt met dit blad, ideaal als deze in de buurt van de keuken staat!
Deze plant werd al door de Romeinen gekweekt en niet alleen om zijn smaak, er werden ook lauwerkransen van gemaakt.
Bloeien doet de laurier vanaf de late zomer. Landen rond de Middellandse Zee zien deze laurier vanaf mei tot de herfst in bloei met stervormige bloemen die creme/wit van kleur zijn.
Tegen de herfst vormen er groene zaden die naar paars/zwart verkleuren. Met een zomer als die van 2006 bestaat ook hier de kans dat de laurier bloemen maakt.
De laurier kan uitgroeien tot een boom van meer dan 10 meter hoog.
Deze hoogte zal bij ons niet haalbaar zijn omdat de laurier hier minder zon krijgt. Het zal hier tot een mooie gevormde struik komen van maximaal 250/300 cm.
De keukenlaurier kan prima in de gewenste hoogte gehouden woerden door deze jaarlijks te snoeien, het is een makkelijke kuipplant.
In de volle grond op een beschutte zonnige plaats planten. Verdraagt snoei goed om de plant binnen de perken te houden.
Langdurige strenge vorst komt de laurier niet ten goede en beschadigd het blad. Het beste wordt de laurier in een kuip bij meer dan matige vorst gewoon rond het vriespunt of koel weggezet en in het voorjaar weer tevoorschijn gehaald. De laurier is een sterke kuipplant, maar kan met de juiste verzorging ook goed in de volle grond geplant worden.
Winterhardheid zone 8b (-8ºC).