Opuntia vulgaris of Opuntia Ficus indica ook bekend als vijgcactus is een bijzondere succulent die eetbare vruchten geeft.
Deze vijgcactus kan het beste als kuipplant gehouden worden, indien deze in de volle grond gehouden wordt dan moet deze droog staan en bij temperaturen onder de -8ºC bij verwarmt worden.
Tevens heeft deze cactussoort in verhouding tot andere soorten weinig stekels.
De vijgcactus slaat veel water op in zijn platte cirkelvormige stengels. Deze zijn ook eetbaar.
Zoals alle succulenten verdraagt de Opuntia vulgaris extreme droogte en een warme standplaats is geen probleem. Zeker voor het vormen van vruchten is het raadzaam de plant in de volle zon te zetten.
In april tot juni gaat de vijgcactus bloeien met gele bloemen met een oranje/rode kern.
De bloemen worden circa 7 cm breed.
Na de bloei groeien de vruchten aan de het cactusblad. Deze kunnen wel tot 10 cm groot worden.
Als de vruchten oranje/rood van kleur zijn, meestal in augustus, dan zijn ze rijp en kunnen gegeten worden. Eerst even met een dunschiller de schil verwijderen.
Het vruchtvlees is goudkleurig tot oranje/rood van kleur en er zitten zachte kleine zwarte zaadjes in die met het vruchtvlees zo gegeten kunnen worden. De vruchten moeten lekker afrijpen aan de cactus, te vroeg plukken en na rijpen werkt niet.
De smaak zit tussen papaja en watermeloen is zoet, het lekkerste smaken de vruchten als ze koud zijn en even in de koelkast gelegen hebben.
De rijpe vruchten zijn 2 tot 3 weken houdbaar in een koelkast.
In het april een klein beetje voeding geven in de vorm van koemest of Cactus Focus en dit nogmaals herhalen in juli. De groei is langzaam en prima als kuipplant te houden.
Winterhardheid zone 8b (-8ºC).