Pandanus amaryllifolius of Pandan plant is inheems in de tropen, ook bekend onder de naam schroefpalm.
In Zuid-Oost Azië wordt de Pandan gebruikt in de keuken als smaakmaker voor veel gerechten. Het blad geeft een groene kleur af aan de maaltijd.
Ook als deze meegekookt wordt met rijst dan kleurt de rijst mooi groen, tevens wordt er ook pandan cake of spekkoek van gemaakt.
De bladeren worden dan vers of gedroogd gebruikt bij de bereiding van Indonesische- en Thaise gerechten. Zo kan ook bij het stomen van vis of de bereiding van vlees pandanblad toegevoegd worden voor de pandansmaak.
Pandan geeft een heerlijke nootachtige smaak af aan het gerecht.
Behalve voor de maaltijd is het ook geweldige dorstlesser en heerlijk om er thee van te zetten met wat Cymbopogon citratus (Citroengras). Deze laten afkoelen in de koelkast en bij het serveren wat ijsblokjes toevoegen.
De bladeren zijn fris groen en langwerpig, de Pandan bloeit niet.
De jonge bladeren geuren lekker. Men kookt het verse blad waarna het gegeten kan worden. Knip het benodigde blad circa 3 cm van de stam af. De plant groeit gewoon verder en maakt vele nieuwe bladeren aan.
Medicinaal gezien is het vochtafdrijvend en bevordert de werking van het hart.
De Pandanus amaryllifolius is groenblijvend. Staat het liefst half schaduw op een vochtige warme plaats en de potgrond kan licht vochtig gehouden worden. Planten kunnen in een pot 80 tot 100 cm hoog worden.
Winterhardheid zone 11 (+10ºC).