Piper nigrum of zwarte peperplant is een ideale kuipplant. De van oorsprong uit Zuid India afkomstige exoot groeit daar in het tropische gedeelte van het land.
Het hartvormige blad van de zwarte peperplant is fris groen van kleur. Op het oudere blad verschijnen kleine zwarte puntjes aan de onderkant van het blad.
Dit is het gevolg van aangemaakte suikers en een normaal verschijnsel. De peperplant kan het beste aan een bamboestok gebonden worden of als hangplant gehouden worden.
De bloei bestaat uit een langwerpige groene tros bezet met kleine groene bolletjes.
De vruchten groeien uit tot groene bolletjes van circa 0,5 cm doorsnede. Indien de korrels rood gekleurd zijn kunnen de peperkorrels geplukt worden. De peperkorrels worden kort gekookt om de celwanden te breken en het vruchtvlees te verwijderen.
Hierna de peperkorrels laten drogen in de zon waarna de zwarte peperkorrel overblijft. Deze na de droging in een luchtdichte pot bewaren zodat het aroma langer goed blijft.
Het is niet persé nodig de verse peperkorrel te koken, deze kunnen ook direct gedroogd worden.
Natuurlijk is de peperkorrel ook als ze groen of rood gekleurd zijn vers te gebruiken. De smaak is dan fris en pittig.
De Piper nigrum bloeit bijna het gehele jaar in pozen zodat er eigenlijk rondom het jaar verse peper geoogst kan worden.
De plant kan in potgrond gehouden worden en licht vochtig is voldoende. Niet te nat houden en 1x per 3 weken heel licht bemesten met Herb focus in het groeiseizoen van mei tot september.
Indien de plant te groot wordt kunt u deze op ieder moment van het jaar snoeien.
Winterhardheid zone 12 (+12ºC).