Schisandra chinensis (Sadova nr.1) wordt ook peperbes genaamd vanwege zijn smaak. Deze zeer geneeskrachtige vruchtdragende plant wordt in China al tijdens de Han dynastie in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt.
Het eten van de vruchten voorkomt vermoeidheid en bevordert een fit gevoel voor zowel het mentale- als het geestelijke prestatievermogen.
Fytotherapeuten gebruiken Schisandra bij vermoeidheid, gebrek aan energie, stress, verminderd geheugen verbeteren, beter uithoudingsvermogen, preventieve ouderdomsverschijnselen en bij depressiviteit.
Deze plant mag zeker niet ontbreken in het lijstje met superfood planten.
In China wordt de plant ook wu wei zi genaamd. Dit betekend 5 smaken vrucht.
De schil smaakt zoet, het vruchtvlees licht zurig, de zaden bitter tot wrang en het binnenste gedeelte van de zaden zout.
De Schisandra chinensis is een winterharde klimplant en kan zonder snoeien wel meer dan 6 meter hoog worden. In het voorjaar rond mei/juni verschijnen wit/gele tot roze stervormige bloemen. De planten moeten ongeveer 4 jaar oud zijn voor de eerste bloei.
In de loop van de zomer verschijnen er in eerste instantie witte bessen in langwerpig trossen.
De bessen hebben een doorsnede van 5 tot 8 mm en indien rijp rood gekleurd aan het einde van de zomer. Deze bessen kunnen vers gegeten worden. Maar indien u teveel heeft is het drogen van de bessen een prima optie om ze later te verwerken in de thee of frisdrank etc.
De bessen van deze geneeskrachtige klimplant bevatten een hoge concentratie vitamine E en veel mineralen als ijzer, magnesium, kalium, koper, nikkel, fosfor en molybdeen.
Deze winterharde klimplant kan geplant worden in een plantenkuip of volle grond met enige klimhulp. Ook een prima plant om een pergola te laten begroeien. In de winter verliest de Schisandra haar blad.
Winterhardheid zone 7a (-17ºC).