Trachycarpus Fortunei is een populaire palmboom en heeft zijn naam “Fortunei” te danken aan een Schotse tuinbouwer. Dit was een ontdekkingsreiziger en verzamelaar genaamd Robert Fortune, die de theeplantage industrie in India en Sri Lanka vestigde in die eeuw.
Ook wordt de Trachycarpus fortunei de Chinese windmolenpalm of Henneppalm genoemd. De eerste naam vanwege zijn grote windmolen vormige bladeren. Henneppalm omdat de stam volledig bezet is met bruine vezels en voor de vogelliefhebbers, hierin wil het mannelijke winterkoninkje wel eens zijn nestje bouwen voor z’n madam.
Typerend zijn de haren op de stam van de Trachycarpus fortunei. Deze soort kan tussen de 10 en 20 cm stamlengte per jaar groeien. Ook in de zomer ontstaan er bloeiwijzen in de palm die in het begin geel zijn. Nadat deze zijn bevrucht kunnen ze uitgroeien tot zaadtrossen met duizenden zaden.
Deze palmen stellen verder geen eisen aan de grond en doen het op alle plaatsen prima. Deze palmsoort is de meest voorkomende palmboom die de laatste jaren in opmars is in de Nederlandse tuinen.
Van deze soort hebben wij constant meer dan 300 stuks op voorraad welke volledig geworteld zijn en direct aanslaan wanneer deze in de volle grond geplant worden.
Deze waaierpalm is goed winterhard en één van de hardste in zijn soort. Hij kan temperaturen van ver beneden het vriespunt met gemak doorstaan en hoeft niet bij de eerste de beste nachtvorst beschermt worden. De Trachycarpus fortunei is gemakkelijk in onderhoud kan ook goed in een kuip gehouden worden en hoeft niet naar binnen in de winter. De pot mag niet bevriezen!
Mits het geen kleine kuip is, anders deze eventueel met noppenfolie omwikkelen zodat de wortels niet bevriezen.
Winterhardheid zone 7a (-15ºC).