Zingiber mioga ook Myoga of Japanse gember genaamd is een winterharde gember met veel goede eigenschappen. Deze vaste plant is een bijzondere exoot en mag niet missen in uw tuin.
Deze eetbare gember komt van oorsprong uit Japan, China en Zuid Korea.
De Zingiber mioga bloeit in de zomer met lichtgele exotische bloemen die een violette gloed hebben.
De bloemen en bloemknoppen zijn eetbaar net als de scheuten/spruiten, bladstelen en blad.
Deze zijn zeer smaakvol en het aroma zit tussen knoflook en een milde gembersmaak.
Laag aan de grond bij de stengels verschijnen in september de bloemen met bloemknoppen.
Nog net voordat ze open gaan worden de bloemknoppen vaak geoogst. Deze kunnen dun gesneden worden en zijn heerlijk om te verwerken in soep, wok- en Aziatische gerechten.
Ook biedt het eten van de Japanse gember weerstand tegen verkoudheid.
De planten worden 100/130 cm hoog en hebben mooi fris groen langwerpig blad.
Het is een bladverliezende gember in de winter en sterft boven de grond helemaal af. Planten door ons geleverd in de winter hebben geen loof meer.
In het voorjaar verschijnen weer de nieuwe scheuten.
De plant kan in de volle grond op een niet te natte plek gehouden worden maar ook prima als kuipplant. Als kuipplant wel vorstvrij overwinteren.
In de volle grond kan bij een matige of strenge winter eventueel een kleine laag oud blad of tuinafval boven de wortelstokken aangebracht worden.
Dit is de meest winterharde eetbare gember verkrijgbaar.
Winterhardheid zone 6b (-18ºC).